Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Raisha
Taki se gostek
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań Płeć:
|
Wysłany: Czw 18:13, 26 Sty 2012 Temat postu: Zaawansowana kontrola zezwoleń użytkowników - nieaktywna |
|
|
Przeczytałam FAQ, przeszukuję fora, ale nie znalazłam tego czego szukałam, więc piszę:
Jestem jednym z 3 adminów. Admin-założyciel nie funkcjonuje na forum już od dawna (zrezygnował z korzystania z forum). W panelu administracyjnym, w zezwoleniach dla użytkowników widzę (po wpisaniu użytkownika) opcje podstawowe i odnośnik to trybu zaawansowanego (który wyświetla się w formie jakby tabeli z nagłówkami kolumn: Widoczny/Czytanie/Pisanie/Odpowiedzi/Edycja/Usuń/Przyklejone/Ogłoszenia/itd. Na chwilę obecną mogę zmieniać jedynie uprawnienia po prawej "moderator - nie moderator", a potrzebuję dostęp do opcji trybu zaawansowanego. (Dodam, ze PA u drugiego admina jest taki sam.)
Jak mogę go uzyskać? Czy jest to związane z rangą administratora? Jak można to zmienić? Czy taka zmiana jest w ogóle możliwa czy jest to może coś zablokowanego odgórnie przez fora.pl? A może dane ustawienia zmienia się w innym miejscu panelu administracyjnego a tu wyświetlany jest jakby "podsumowanie" uprawnień przyznanych danemu użytkownikowi?
Będę wdzięczna za pomoc.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Raisha dnia Pon 13:11, 30 Sty 2012, w całości zmieniany 3 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
jkw
Administrator
Przeczytał: 1 temat
|
Wysłany: Pią 9:44, 27 Sty 2012 Temat postu: |
|
|
Jeśli widzisz taką pełną tabelkę to znaczy, że widzisz wszystko.
Opcje po prawej oznaczają czy komuś nadajesz uprawnienia Moderatora czy jest "zwykłym userem" (nie moderator).
W "zezwoleniach for" ustawiasz kto i co może na konkretnym forum.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Raisha
Taki se gostek
|
Wysłany: Sob 0:54, 28 Sty 2012 Temat postu: |
|
|
Dziękuję serdecznie za odp Ale wiem jak działają opcje mod-nie mod po prawej i że widzę wszystko. Chodzi o możliwość korzystania a tego "wszystkiego" a nie tylko widzenia go.
W opisie nad wymienionymi w poprzednim poście kolumnami jest jasno powiedziane, że w zaawansowanych zezwoleniach użytkowników mogę zmieniać zezwolenia dla poszczególnych użytkowników i status moderatora. Ja natomiast widzę tą "tabelkę" - i tylko widzę. Nie mogę nic w niej zmienić, poza statusem moderatora po prawej, a potrzebuję dostęp do takich ustawień, żeby np. danemu użytkownikowi zablokować możliwość pisania postów w ogóle lub w określonym dziale. Nie wiem dlaczego nie mogę tego aktualnie zrobić jako admin. Da się to jakoś ustawić?
Ostatnio zmieniony przez Raisha dnia Sob 0:56, 28 Sty 2012, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
jkw
Administrator
|
Wysłany: Pon 14:30, 30 Sty 2012 Temat postu: |
|
|
A nie! Takich możliwości nie ma w ogóle! A jeśli są to ja o nich nie wiem i u mnie też jest tylko tak jak u Ciebie (jestem Adminem Głównym!)
"zezwolenia dla poszczególnych użytkowników" należy rozumieć chyba jako nadanie stusu Moderator lub zwykły user do wszystkich for
Jedynym wyjściem jest tworzenie grup z dostępem do poszczególnych for/tematów.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Raisha
Taki se gostek
|
Wysłany: Pon 16:31, 30 Sty 2012 Temat postu: |
|
|
Aaaa.... To po co w ogóle są wyszczególnione te opcje skoro nie można z nich korzystać?! Zamiast zablokować możliwość pisania jednemu użytkownikowi, muszę utworzyć grupę i dodać do niej wszystkich poza tym jednym użytkownikiem. Robota głupiego...
Dzięki za odp. jkw
|
|
Powrót do góry |
|
|
mondry
Maniak postów
Wysłany: Pon 18:49, 30 Sty 2012 Temat postu: |
|
|
Raisha napisał: | Aaaa.... To po co w ogóle są wyszczególnione te opcje skoro nie można z nich korzystać?! Zamiast zablokować możliwość pisania jednemu użytkownikowi, muszę utworzyć grupę i dodać do niej wszystkich poza tym jednym użytkownikiem. Robota głupiego...
Dzięki za odp. jkw |
Jest inny sposób ale też niezbyt wygodny.
Można wszystkie fora ustawić w zezwoleniach na prywatne. Potem odpowiednio pozmieniać szczegółowe zezwolenia for.
Potem utworzyć grupę z użytkownikiem któremu chcemy dać ograniczony dostęp do for. Wtedy można ustawić szczegółowe zezwolenia dla tej grupy.
Mnie by się nie chciało tyle męczyć dla jednego uzytkownika
Ostatnio zmieniony przez mondry dnia Pon 18:51, 30 Sty 2012, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
jkw
Administrator
|
Wysłany: Śro 11:35, 01 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
Może lepiej dać mu do zrozumienia ażeby sobie poszedł z forum ...!
Mondry - to faktycznie jest jakiś sposób ale chyba jeszcze bardziej skomplikowany
|
|
Powrót do góry |
|
|