Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
coffeebean
Taki se gostek
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 20:02, 25 Lip 2010 Temat postu: Za dużo prób rejestracji dla tej sesji. |
|
|
Witam,
Chciałam na moim nowym forum (talk2me) zarejestrować przykładowego użytkownika do testowania opcji forum. Kilka razy źle odczytałam kod z obrazka (przy okazji, opcja dla ludzi o naprawdę mocnych nerwach i solidnej determinacji), bez powodzenia.
Wyświetlił się komunikat następującej treści:
Za dużo prób rejestracji dla tej sesji. Proszę spróbować później.
Moje pytanie: kiedy mija owo "później"? Po kilku godzinach rejestracja nadal nie jest możliwa...
Czy da się to naprawić z poziomu administratora forum, czy może błąd jest niezależny od tego i można go usunąć jedynie "odgórnie"?
Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie.
Pozdrwaiam serdecznie,
coffeebean
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
kamilk
Administrator
Wysłany: Nie 21:25, 25 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
Sesje są tworzone dla tego samego adresu IP i są ważne przez określony czas (o tym ile dokładnie, wiedzą ludzie, którzy pracują dla fora.pl, ale wcale nie muszą ujawniać takiej informacji). Captcha (obrazek z kodem) jest celowym utrudnieniem. Jeśli również po tych kilku godzinach źle wpisujesz kod z obrazka, liczba prób liczona jest kolejny raz od początku i w chwili przekroczenia ustalonego przez fora.pl limity, następuje taka "blokada".
Rozwiązanie - skorzystaj z komputera o innym adresie IP i staraj się poprawnie odczytać kod z obrazka. Opinie na temat captchy na fora.pl są podzielone - są sygnały, że jest nieczytelna, ale te głosy są odosobnione (takie mam wrażenie). Osoby o słabszym wzroku na pewno będą miały problemy. Jeśli nie masz pewności, że odczytasz dobrze obrazek, odśwież stronę - wtedy zostanie wygenerowany kolejny obrazek, ale o ile mi wiadomo, limit prób rejestracji jest tylko dla błędnie wypełnionego pola z kodem (lub innych błędów w wypełnianiu formularza rejestracyjnego).
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
epilot
Amator postów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Powrót do góry |