Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Striker
Taki se gostek
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 17:25, 04 Lip 2008 Temat postu: Problem z napisami w stylu Phore |
|
|
No więc mój problem tkwi w tym, iż nie widać napisów... zamieszczę ss żeby pokazać o jakie napisy dokładnie chodzi:
Dodam też, że w PA przy edycji stylu zmieniałem kolory wszystkich rubryk związanych z napisami na czarny. Niestety nie pomogło. Czy da się jakoś temu zaradzić?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
kamilk
Administrator
Wysłany: Pią 18:20, 04 Lip 2008 Temat postu: Re: Problem z napisami w stylu Phore |
|
|
Striker napisał: | No więc mój problem tkwi w tym, iż nie widać napisów... zamieszczę ss żeby pokazać o jakie napisy dokładnie chodzi:
Dodam też, że w PA przy edycji stylu zmieniałem kolory wszystkich rubryk związanych z napisami na czarny. Niestety nie pomogło. Czy da się jakoś temu zaradzić? |
Nawet znalazłem rozwiązanie
Wymaga to jednak jakiegoś (małego) miejsca na zewnętrznym serwerze na plik i znajomości CSS'a.
Co prawda ten styl tak ma, ale możesz go zmodyfikować przez użycie własnego stylu CSS (ustawiany w PA->Ogólne->Konfiguracja).
Wystarczy wyedytować odpowiedni fragment pliku css (w tym stylu jest to plik http://picsrv.fora.pl/phore/phore.css).
W 53 linijce tego pliku należy ustawić wybrany przez siebie kolor zamiast wartości transparent, który oznacza, że kolor tekstu jest przezroczysty.
Zmodyfikowany plik umieszczasz na zewnętrznym serwerze, ustawiasz w konfiguracji (wyżej już była wskazówka) odnośnik do tego pliku i to wszystko.
Ostatnio zmieniony przez kamilk dnia Pią 18:22, 04 Lip 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Striker
Taki se gostek
|
Wysłany: Pią 19:04, 04 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
Już chyba rozumiem, ale jak mam zedytować ten plik skoro nie mogę go nawet ściągnąć?
Ostatnio zmieniony przez Striker dnia Pią 20:07, 04 Lip 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Szymon3
Boss mafii postowej
Wysłany: Pią 20:03, 04 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
Kamilk może przydałby się poradnik ds. CSS'a
|
|
Powrót do góry |
|
|
Eisenhower_
Prawa ręka mafii
|
Wysłany: Pią 20:16, 04 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
Striker: wchodzisz w link http://picsrv.fora.pl/phore/phore.css i to co ci się pokaże kopiujesz do notatnika (wszyściutko). Następnie odszukujesz taką formułke w tym tekście:
Cytat: | color: transparent;
font-size: 11px;
font-weight: bold;
background-color: #A6C123;
white-space: nowrap;
padding: 0 5px;
text-align: center;
height: 26px; | Napis transparent zastępujesz jakąś nazwą koloru, w którym chcesz żeby ukazywał ci się napis który obecnie się nie wyświetla (nazwa koloru musi byc wpisana po angielsku) np. black. Następnie ten cały tekst z notatnika zapisujesz pod nazwą dajmy na to "phore.css" (w nazwie musi być .css). Zapisany plik zamieszczasz na jakiś serwer. Link do pliku wklejasz do PA -> Konfiguracja -> Zewnętrzny plik CSS i to wszystko
|
|
Powrót do góry |
|
|
Striker
Taki se gostek
|
Wysłany: Pią 21:15, 04 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
Zrobiłem tak jak mówisz. Po wgraniu tego znika wszystko poza logiem, legendą nazwami i opisami tematów. Także nie widać tła etc. Myślę, że dam sobie chyba z tym spokój i poczekam, aż fora.pl poprawi ten błąd. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc
|
|
Powrót do góry |
|
|
kamilk
Administrator
Wysłany: Pią 23:43, 04 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
Striker napisał: | Zrobiłem tak jak mówisz. Po wgraniu tego znika wszystko poza logiem, legendą nazwami i opisami tematów. Także nie widać tła etc. Myślę, że dam sobie chyba z tym spokój i poczekam, aż fora.pl poprawi ten błąd. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc |
Widocznie nie zrobiłeś tak jak trzeba.
1. Ściągasz plik.
2. Zapisujesz na swoim dysku.
3. (W Twoim przypadku) wyszukujesz tekstu transparent i zamieniasz na kolor (nie polecam używania nazw angielskich jak zasugerował Eisenhower_ tylko użyj do tego kolorów w postaci heksadecymalnej np. #ff0000 - kolor czerwony - skorzystaj z Palety kolorów rang w PA - zresztą opis jest w tym dziale w jakimś z przyklejonych tematów.), który Ci odpowiada.
4. Wgrywasz zmodyfikowany plik na jakiś serwer.
5. PA -> Konfiguracja -> Zewnętrzny plik CSS - wstawiasz link
6. Musi być ustawiony styl, który modyfikujesz - czyli Phore (nie żaden inny, który Ty stworzyłeś przy pomocy PA->Style->Utwórz, tylko styl oryginalny).
To jest skomplikowane jak to się opisuje, ale samo zagadnienie jest łatwe (tak może powiedzieć ktoś niedoświadczony, lub banalne czy trywialne dla doświadczonych ).
Szymon3 - kursów CSS jest w sieci dużo - ba źle napisane - mnóstwo, aż za dużo
Post został pochwalony 1 raz
Ostatnio zmieniony przez kamilk dnia Pią 23:45, 04 Lip 2008, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Eisenhower_
Prawa ręka mafii
|
Wysłany: Sob 0:28, 05 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
Podejrzewam, że Striker mógł osadzić plik na serwerze, który nie generuje bezpośrednich linków do dokumentu, a maskowane z których można go ściągnąć (jak np. rapidshare czy inny) i dlatego nie poszło. Ale wziąłem ten plik, zmodyfikowałem (jak radził Kamilk zastąpiłem parametr color hex'em - ustawiłem czarny) i gotowy plik, którego adres można wkleić śmiało do Konfiguracji forum, jeśli ktoś zainteresowany (niestety tylko taki "serwer" posiadam ):
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Striker
Taki se gostek
|
Wysłany: Sob 13:12, 05 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
@Up & 2xUp
Działa! Wielkie dzięki. Z tym uploadem to masz rację, sorry.
Ostatnio zmieniony przez Striker dnia Sob 13:15, 05 Lip 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
JDilla
Taki se gostek
Wysłany: Nie 19:52, 03 Kwi 2011 Temat postu: |
|
|
trochę odkopuję, ale zauważyłem, że niestety w tym pliku od Eisenhowera co prawda napisy są już widoczne, ale zamiast tła takiego jakie jest w oryginalnym pliku ( http://picsrv.fora.pl/phore/images/tlo.gif ) było po prostu szare tło, ale trochę pokombinowałem (zielonym w css ) i udało mi się zrobić tak, że i tło zostało zachowane i napisy są widoczne, więc jakby ktoś dalej miał z tym "problemy", to poniżej link, do poprawnego pliku .css:
[link widoczny dla zalogowanych]
Ostatnio zmieniony przez JDilla dnia Czw 16:57, 14 Kwi 2011, w całości zmieniany 3 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|