Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zagorz.fora.pl
Taki se gostek
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 15:29, 27 Sty 2007 Temat postu: Pomówienia osób pubilcznych na forum - kwestia prawna |
|
|
Witam wszystkich,
jestem administratorem forum regionalnego ktore jest alternatywa dla innego tego typu forum w naszej gminie ktore zostalo ostatnio zamkniete. Na tamtym poprzednim forum byo duzo pomowien i zarzutow wobec osob publicznych i niepublicznych z naszej gminy (burmistrz, radni, inni pracownicy itd...). Chcialbym dowiedziec sie czy ja jako administrator mam obowiazek usuwac obrazliwe posty w ktorych sa postawiione rozne (czesto nieprawdziwe) zarzuty tym ludziom. Czy moge jesli nie usune tych postow to moge zostac pociagniety do odpowiedzialnosci prawnej?? Bardzo prosze o konkretna odpowiedz zorientowanych w temacie osob. Mile widziane linki do konkretnych ustawi i przepisow prawnych.
Dziekuje i pozdrawiam.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Ligowiec
Boss mafii postowej
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: z miasta sexu i biznesu Płeć:
|
Wysłany: Sob 15:47, 27 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Odwiedź jakieś forum prawników, tam na pewno dostaniesz fachową poradę. Z moich doświadczeń wiem, że jako Admin masz taki obowiązek. Trzeba czasami rozróżniać krytykę od pomówień. Ja mam na swoim forum podobne problemy, bo często pojawiają się treści rasistowskie i nazistowskie. Usuwam je, ponieważ nauczyła mnie tego przygoda mojego kolegi, który miał na swoim serwisie takie wypowiedzi. Zniknęły one po wezwaniu przez Agencję Bezpieczeństwa Wewnętrznego. Wtedy skończyło się tylko na ostrzeżeniu, ale jeśli sprawa się powtórzy problemy będzie miał zarówno on jak i ludzie takie wypowiedzi zamieszczający.
Najlepiej tak jak mówię, odwiedzić jakieś forum, na którym wypowiadają się prawnicy i spytać fachowca
|
|
Powrót do góry |
|
|
17624
Nowicjusz
|
Wysłany: Nie 22:44, 28 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Treści takie niezgodne są z Regulaminem serwisu Fora.pl:
§3 Zabrania się umieszczania, rozpowszechniania i propagowania treści niezgodnych z prawem obowiązującym na terytorium RP oraz treści obraźliwych i niekulturalnych.
Obraźliwe, rasistowskie itp. treści są sprzeczne z prawem. Za owe treści odpowiadałby sam serwis, gdyby nie było tego pkt. w Regulaminie. Ponieważ wzmianka taka jest, odpowiedzialność spada na założyciela forum. Suma sumarum - administrator forum odpowiada za treści niezgodne z prawem.
|
|
Powrót do góry |
|
|
djdeaka
Członek mafii postowej
Ostrzeżeń: 3/5
|
Wysłany: Pon 0:57, 29 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Za owe treści odpowiadałby sam serwis, gdyby nie było tego pkt. w Regulaminie. Ponieważ wzmianka taka jest, odpowiedzialność spada na założyciela forum. |
TAK ??
A co w sytuacji gdy wstawisz sobie na forum tekst:
"ADMINISTRATOR FORUM NIE BIERZE ODPOWIEDZIALNOSCI ZA TRESC WYPOWIEDZI UZYTKOWNIKOW"
?? Hę ?
Ja na swoim forum okresilem pewne zasady: http://www.moje2ja.fora.pl/viewtopic.php?t=768
i w nich zabezpieczylem sie przed ewentualnymi roszczeniami, m.in. takim zapisem:
Cytat: | Użytkownik publikuje swoje komentarze i przemyślenia wyłącznie na własną odpowiedzialność. Administracja forum nie ponosi jakiejkolwiek odpowiedzialności za treści zamieszczane przez użytkowników na forum. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
17624
Nowicjusz
|
Wysłany: Pon 14:42, 29 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Gdy wyraźnie zaznaczysz, że odpowiedzialność za treść ponoszą sami użytkownicy, to nie ma problemu
|
|
Powrót do góry |
|
|
~zychu
Mistrz
Wysłany: Pon 14:53, 29 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Jeśli są to pomówienia - prawdziwe zdarzenia i po prostu są to zarzuty - nie ma sprawy, tak może być i nawet powinno.
ale jeśli są to typowe bluzki na poziomie dziecka posiadającego - niezgodne.
|
|
Powrót do góry |
|
|