Forum www.forum.fora.pl Strona Główna

www.forum.fora.pl
Nieoficjalne forum pomocy serwisu fora.pl

Hakerstwo i inne sprawy

Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum www.forum.fora.pl Strona Główna -> Pomoc i pytania
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Cera
Taki se gostek
Taki se gostek

Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 7:58, 20 Cze 2008    Temat postu: Hakerstwo i inne sprawy

Nie wiem, czy piszę to w odpowiednim dziale, ale gdzieś napisać muszę. Najwyżej przenieście temat do odpowiedniego działu. Z góry dziękuję.

Nasze forum wolfeslive. fora. pl zostało zaatakowane przez hakera, możliwe, że kilka razy. Tym razem pewna użytkowniczka włamała się na czyjeś konto i nadała sobie admina a następnie usunęła kompletnie wszystko. Tego samego dnia rano sprawdzałam całą listę użytkowników w celu odnalezienia konta z adminem. Nie jestem główną administratorką, jest nią Luna, ale mam nadzieję, że to nie powód, dla którego nie pomogą nam Państwo. Było to dobrze fukcjonujące forum i wielu użytkownikom zależy, by je odzyskać. Czy mogliby Państwo odświeżyć bazę danych z pomocą kopii zapasowej, którą robiono ostatnio? Byłabym bardzo wdzięczna.

Rozumiem, że wiele osób wysyła maile do administracji fora .pl, ale byłam wiele razy ignorowana przez administrację. Mam nadzieję, że tym razem forum zostanie przywrócone. Przydała by się też jakaś dodatkowa ochrona przed hakerami, którzy nie mają najmniejszego problemu z nadaniem sobie admina.
Dziękuję. [/quote]

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kamilk
Administrator
Administrator

PostWysłany: Pią 9:49, 20 Cze 2008    Temat postu:

Problem zgłoszony.

PS. Włamanie na forum to trudna sprawa - ktoś z administracji po prostu miał łatwe do odgadnięcia hasło.

Ostatnio zmieniony przez kamilk dnia Pią 9:53, 20 Cze 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cera
Taki se gostek
Taki se gostek

PostWysłany: Pią 10:06, 20 Cze 2008    Temat postu:

Nie sądzę. Każdy z adminów zmienił hasło po pierwszym ataku. Wiemy, kto zniszczył forum. Ta osoba zna się na tym. Jeszcze tego samego dnia rano forum zostało dokładnie sprawdzone, ale to nie pomogło.

Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pucuś
Boss mafii postowej
Boss mafii postowej

Ostrzeżeń: 2/5

PostWysłany: Pią 10:38, 20 Cze 2008    Temat postu:

Hakestwo na fora.pl jest prawie nie mozliwe , zlamano komus z adminow haslo innej mozliwosci nie ma Wink

Powrót do góry
Zobacz profil autora
cleXter
Wymiatacz
Wymiatacz

PostWysłany: Pią 12:03, 20 Cze 2008    Temat postu:

Cera a Twój mail ma jakie hasło? Proste lub tzw. uniwersalne (wszędzie takie samo) czy mieszane? Nie sądzisz, że przypomnij hasło na mail rozwiąże sprawę?

Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cera
Taki se gostek
Taki se gostek

PostWysłany: Pią 13:27, 20 Cze 2008    Temat postu:

Tego forum już nie ma. Prawie wszystkich usunięto. A hasło na e-mailu nie było łatwe. Byłam przy tym wszystkim, nagle pojawił się użytkownik z uprawnieniami admina, chociaż wcześniej ich nie miał, a w tym samym czasie byłam tylko ja adminem. Zanim zdążyłam cokolwiek zrobić, osoba ta rozdała innym kontom ze zmienionymi hasłami admina i usunęła mi admina, a głównemu (Lunie) zmieniła hasło i e-mail. Teraz można chyba tylko przywrócić najnowszą kopię bazy danych.

Ostatnio zmieniony przez Cera dnia Pią 13:28, 20 Cze 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
X-Quest
Amator postów
Amator postów

Ostrzeżeń: 3/5

PostWysłany: Pią 14:40, 20 Cze 2008    Temat postu:

Hacker najwyraźniej posiadał jeden z wielu programów do hackowania,jest to bardzo proste teraz można się łatwo włamać na fona lub gg za pomocą najprostszych programów które można z ciągnąć z googli.

Powrót do góry
Zobacz profil autora
cleXter
Wymiatacz
Wymiatacz

PostWysłany: Nie 18:45, 22 Cze 2008    Temat postu:

Ale programu typu podaj adres celu, i kliknij enter nie ma, i nigdy nie będzie... Tylko w Hollywood takie rzeczy się zdarzają.

X-Quest napisał:
programów które można z ciągnąć z googli.

"Z ciągnąć" - tia Laughing

Powrót do góry
Zobacz profil autora
~zychu
Mistrz
Mistrz

PostWysłany: Nie 20:28, 22 Cze 2008    Temat postu:

Jak dowie się jakie hasło któryś z adminów ma na fora.pl może wiedzieć też (prawdopodobnie) jakie ma do poczty, gość sobie zmieni hasło a on sobie wykorzysta opcję "przypomnij hasło" i tyle, a co do włamania przez "hakerów" to nie wierzę w to, by jakiś haker interesował się takim "łupem" pierwsza rzecz, a druga popatrz jeśli ktoś chętnie włamałby się na któreś forum to na TO a jakoś nigdy włamania nie było, mimo tego - że często było ono najmniej lubianym forum.

Poza tym to tylko jedna opcja, są keylogery, trojany i inne podobne rzeczy dzięki którymi można dowiadywać się na bieżąco jakie ktoś ma hasło - ale to tylko głupota własna

Ostatnio zmieniony przez ~zychu dnia Nie 20:29, 22 Cze 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cera
Taki se gostek
Taki se gostek

PostWysłany: Pon 8:36, 23 Cze 2008    Temat postu:

To nie był przypadkowy haker tylko użytkownicy z tego forum. Nie było możliwości, by odgadli hasło, pisałam już, że byłam przy tym i nagle pojawił się użytkownik z adminem, którego nie miał wcześniej. A mojego hasła nie da się zgadnąć, zwłaszcza, że nie jest zupełnie związane z tamtym forum.

Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dr.Kidler
Administrator
Administrator

PostWysłany: Pon 11:01, 23 Cze 2008    Temat postu:

Właśnie dlatego zaproponowałem już spory czas temu by przy statystykach usera (niedawno wprowadzony mod) było widoczne tylko dla adminów i moderatorów (lub samych adminów) IP z jakiego się ostatnio logował dany user. Dzięki temu można było by zauważyć na czyje konto się włamano. Nieraz można by było zapobiec temu wcześniej.

Powrót do góry
Zobacz profil autora
kamilk
Administrator
Administrator

PostWysłany: Wto 6:26, 24 Cze 2008    Temat postu:

Forum zostało przywrócone.

Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cera
Taki se gostek
Taki se gostek

PostWysłany: Wto 8:08, 24 Cze 2008    Temat postu:

Dziękuję ^^

Powrót do góry
Zobacz profil autora
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum www.forum.fora.pl Strona Główna -> Pomoc i pytania Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: