Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Czy jesteś za równouprawnieniem? |
Tak |
|
56% |
[ 30 ] |
Nie |
|
28% |
[ 15 ] |
Szczerze, nie obchodzi mnie to. |
|
15% |
[ 8 ] |
|
Wszystkich Głosów : 53 |
|
Autor |
Wiadomość |
Karo Linka
Nowicjusz
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Wysłany: Wto 14:45, 29 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
Cóż, nie zawsze przyozdabiam cytat w cudzysłów. Prawda, nie jest on wtedy cytatem, ale staje się testem na inteligencję.
Znajdą się tacy, co go obleją, panie BASF.
Powracając do tematu: równouprawnienie jest chore. Przynajmniej w takiej formie, w jakiej propaguje je "łunia". Bo niby jakim cudem kobieta ma pracować jako murarz albo mechanik samochodowy?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
x-alien
Moderator
Wysłany: Wto 15:02, 29 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
Karo Linka napisał: | Cóż, nie zawsze przyozdabiam cytat w cudzysłów. Prawda, nie jest on wtedy cytatem, ale staje się testem na inteligencję.
|
narodowe testy na inteligencję można sobie zrobić raz do roku poznając zasięg swojej wiedzy i IQ. to akurat jest forum internetowe, gdzie powinno się zachowywać pewne zasady pisowni. nie dziw się reakcji innych użytkowników, skoro Twoja wypowiedź zabrzmiała jak wypowiedź dziecka wieku gimnazjalnego i była co najmniej nie na poziomie. tak samo jak pisanie tekstu z włączonym CAPS LOCK'iem oznacza krzyk, tak samo powinno się kształtować resztę tekstu, aby była zrozumiała. tyle na ten temat.
|
|
Powrót do góry |
|
|
~zychu
Mistrz
Wysłany: Wto 18:00, 29 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
a słyszałeś kiedyś, że ważniejsza jest treść a nie sposób przesłania? na maturze z zadania matematycznego chłopak napisał słowami jak rozwiązałby te zadanie i ZDAŁ mimo że forma była nieprawidłowa a treść, owszem
PS. będąc prawidłowym, to to co napisałeś ma się tyle do tematu, co nic-komuś innemu napisałbyś że nie piszę nic na temat
PS2. po kropce piszę się z dużej litery (jak żeś taki polonista)
PS3. to co On/Ona napisała, nie jest w żadnej księdze cytatów więc może sobie to pisać jak jej się podoba. Pisząc słowa wyginam śmiało ciało czy inne pierdoły z filmów nie piszemy ich w cudzysłowie mimo że tekst jest z bajki/filmu tak więc zacznij się czepiać czegoś mądrego, bo panoszysz się na tym forum jakbyś Bóg wie kim był a prawdę mówiąc przeciętnej nie dosięgasz, cieszysz się, że potrafisz dowalić komuś kto ma 13 lat, bo o ile dobrze wiem to taka średnia wieku tutaj panuje
|
|
Powrót do góry |
|
|
Shunkiano
Taki se gostek
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Gdańsk Płeć:
|
Wysłany: Wto 18:15, 29 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
Karo Linka napisał: | Bo niby jakim cudem kobieta ma pracować jako murarz albo mechanik samochodowy? |
A dlaczego niby jaki cudem? Jak skończy szkołę, zda egzaminy i zna się na tym to będzie lepsza od niejednego faceta...
|
|
Powrót do góry |
|
|
x-alien
Moderator
Wysłany: Wto 19:12, 29 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
@zychu, rzeczywiście, treść którą zawarł w tym zdaniu, o które się rozeszło była bardzo głęboka moralnie i etycznie. nie ma co
co do Ciebie, to wierz mi - nie chce mi się dyskutować z Tobą na ten temat, bo raczej brałem Cię za bardziej poważnego człowieka, pomimo iż wiele razy na to nie wskazywałeś.
możesz mi mówić, że nie dosięgam do przeciętnej i słodzić mi na setki innych sposobów -> nie rusza mnie to mam poczucie własnej wartości i zabawa w wujka ciętą ripostę z Tobą mnie nie cieszy Panie Przeciętny (z dużej litery)
p.s. treść bywa tak często ważna jak sposób przekazu. gdyby sposób przesłania nic nie znaczył, Tusk nie miałby dzisiaj szans siedzieć w fotelu Premiera, a jednak siedzi pomimo swoich pustych od lat obietnic. prawda zawsze leży pośrodku.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karo Linka
Nowicjusz
Wysłany: Wto 21:11, 29 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
Mam 18, i jestem mężczyzną. Z pozostałą częścią Twojego postu się zgadzam.
Cytat: | A dlaczego niby jaki cudem? Jak skończy szkołę, zda egzaminy i zna się na tym to będzie lepsza od niejednego faceta... |
He, he... to tak jak w ratownictwie medycznym. Kobiety kończą szkoły odpowiednie, ale już na etat do pogotowia dyrektor ich nie przyjmie. Może warto zatem zaprzestać naboru, żeby potem nie było rozczarowań?
Inna sytuacja - do takiego np. warsztatu przyjmą, i będzie niewiasta pracować, ale tylko teoretycznie. Bo praktycznie, to niezbyt jej to będzie wychodzić.
Żeby o czym pisać, należy mieć pojęcie. Nie wiem, czy ktoś z Was kiedykolwiek naprawiał auto w kanale, albo pracował na budowie. Sądząc po wypowiedziach, chyba nie.
|
|
Powrót do góry |
|
|
miroesa
Administrator
Wysłany: Wto 21:48, 29 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
nie czaję...to myślisz, że nie ma babki, która byłaby dobrym mechanikiem
niektóre kobiety określa się mianem "chłopczyce" czemu ? bo sięgają po to, co jest teoretycznie dla faceta - bo je to po prostu kręci....
powiem tak.... jeżeli któraś kobieta chciałby pracować w przytoczonym kamieniołomie...bo to by było jej marzenie (tylko zakładam coś takiego) to wierzcie mi, że wykonywałaby ten zawód 100% lepiej niż niejeden facet.
czemu?
bo kobieta jeżeli czegoś chce i sprawia jej to satysfakcję, gdy kocha to co robi... oddaje się temu całkowicie ;p
najlepiej kobietę do garów posłać.... a i tak powinien stać tam facet bo mu to lepiej wychodzi
(więc tym samym tam jego miejsce hihi )
|
|
Powrót do góry |
|
|
x-alien
Moderator
Wysłany: Wto 21:59, 29 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
Karo Linka napisał: |
Żeby o czym pisać, należy mieć pojęcie. Nie wiem, czy ktoś z Was kiedykolwiek naprawiał auto w kanale, albo pracował na budowie. Sądząc po wypowiedziach, chyba nie. |
tak, naprawiałem auto nie raz a swoją pracę zaczynałem mając 15 lat i nosząc codziennie pakunki ważące po 30 kilo aby załadować TIRa. i wiem, że kobieta jak chce, to potrafi. nie dziwię się widząc kobietę prowadzącą autobus czy wykonującą jakikolwiek inny, rzekomo męski zawód. popatrz na więzienia dla kobiet. przykład może wydawać się śmieszny, jednak w takich miejscach jest normalnym, że wykonują taką pracę jak mężczyźni w swoich zakładach karnych. jeżeli ktoś ma predyspozycje i angażuje się pełnym sercem to potrafi osiągnąć szczyt świata.
|
|
Powrót do góry |
|
|
DinoKatowice
Nowicjusz
Ostrzeżeń: 1/5
Wysłany: Sob 13:55, 13 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
Shunkiano napisał: |
miroesa napisał: |
a nie pracują babki na budowach?
pracują ;]
|
Tak owszem pracują, w bufecie, w księgowości... A tu chodzi o to żeby pracowały tak jak faceci czyt. nosili cegły itp. |
Tak racja. Pracowałem w magazynie, pewnego dnia brygadzista kazał jednej pannie wziąć paleciaka i przewieź paletę z towarem na drugi koniec magazynu.
Paleta ważyła 280 kg czyli mając wózek paletowy robota lekka ! A ona z wielkim oburzeniem : Ja tego nie przewiozę bo jest to za ciężkie . A brygadzista na to : Chciałyście równouprawnienia to macie .
Ot taka historyjka z życia wzięta. Magazyn w którym pracowałem był dość spory i pracowało tam dużo kobiet i mężczyzn i przynajmniej 80% lasek zawsze głosowało za równouprawnieniem, a jak przyszło co do czego to wielkie ale. Więc kolego zapomnij że kobiety będą nosić cegły na budowie i robić inne cięższe rzeczy . Pewnie gdzieś na budowach pracują kobiety i wykonują zadania równie ciężkie jak mężczyźni, ale to jest znikoma liczba niestety. Kobietom prędzej zależy na dostaniu się na "wysokie stołki" lub do "koryta" jak się to mówi, a jeśli chodzi o dźwiganie, przenoszenie to już jest "be". Oczywiście nie mówię że wszystkim kobietom zależy tylko na dorwaniu się do władzy i liczeniu kasy (bo to nie jest przecież ciężkie zajęcie ), ale z tego co słyszałem i doświadczyłem w życiu o władzy myśli co 3 kobieta . Jest to tylko moje zdanie !!!
|
|
Powrót do góry |
|
|
BASF
Moderator
Wysłany: Sob 17:16, 13 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
DinoKatowice napisał: | Pracowałem w magazynie, pewnego dnia brygadzista kazał jednej pannie wziąć paleciaka i przewieź paletę z towarem na drugi koniec magazynu.
Paleta ważyła 280 kg czyli mając wózek paletowy robota lekka ! A ona z wielkim oburzeniem : Ja tego nie przewiozę bo jest to za ciężkie . A brygadzista na to : Chciałyście równouprawnienia to macie .
|
Dziewczyna miała rację. Dorosła kobieta wg przepisów BHP nie powinna ciągnąć ciężaru powyżej 75kg brutto. 75kg to prawie tyle ile sam paleciak waży. Mężczyźni nie więcej jak 400kg brutto. Z tymi normami mam do czynienia prawie 8 lat.
A mądry brygadzista za taką odpowiedź powinien znaleść się w Powiatowym Urzędzie Pracy !
On jest od tego jak nos od wąchania, by pilnować aby pracownik przestrzegał przepisów. No chyba, że ów brygadzista sam nie ma o nich pojęcia.
W takiej firmie przydałaby się jednorazowa wizyta Państwowego Inspektoratu Pracy i problem zostałby sam rozwiązany.
|
|
Powrót do góry |
|
|
cleXter
Wymiatacz
Wysłany: Sob 21:33, 13 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
Dosyć niedawno obchodziliśmy dzień kobiet, tuż po tym pięknym dniu był dzień mężczyzn;) O tym święcie przeczytałem na wikipedii:
Cytat: | Przemawiając w imieniu UNESCO, Ingeborg Breines (dyrektorka programu Kobiety i Kultura Pokoju) powiedziała:
"To doskonały pomysł i dałoby jakąś równowagę płci". |
równowaga: czyli dla facetów dzień chłopaka i dzień mężczyzn, a dla kobiet tylko dzień kobiet
Ostatnio zmieniony przez cleXter dnia Sob 21:33, 13 Mar 2010, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
DinoKatowice
Nowicjusz
Ostrzeżeń: 1/5
Wysłany: Nie 13:02, 14 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
BASF napisał: |
DinoKatowice napisał: | Pracowałem w magazynie, pewnego dnia brygadzista kazał jednej pannie wziąć paleciaka i przewieź paletę z towarem na drugi koniec magazynu.
|
Dziewczyna miała rację. Dorosła kobieta wg przepisów BHP nie powinna ciągnąć ciężaru powyżej 75kg brutto. 75kg to prawie tyle ile sam paleciak waży. Mężczyźni nie więcej jak 400kg brutto. Z tymi normami mam do czynienia prawie 8 lat.
A mądry brygadzista za taką odpowiedź powinien znaleść się w Powiatowym Urzędzie Pracy !
On jest od tego jak nos od wąchania, by pilnować aby pracownik przestrzegał przepisów. No chyba, że ów brygadzista sam nie ma o nich pojęcia.
W takiej firmie przydałaby się jednorazowa wizyta Państwowego Inspektoratu Pracy i problem zostałby sam rozwiązany. |
Dokładnie tak jak mówisz tylko że w tej firmie nie raz był PIP i nic z tego nie wynikało. Wnioski nasuwają się same ...
|
|
Powrót do góry |
|
|
majkel13
Taki se gostek
|
Wysłany: Nie 18:23, 14 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
Jeśli kobiety chcą równouprawnienia to powinny pracowac rónież w takich miejscach jak np kopalnie.
|
|
Powrót do góry |
|
|
BASF
Moderator
Wysłany: Nie 19:25, 14 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
majkel13 napisał: | Jeśli kobiety chcą równouprawnienia to powinny pracowac rónież w takich miejscach jak np kopalnie. |
Równouprawnienie to nie tylko praca.
|
|
Powrót do góry |
|
|
~zychu
Mistrz
Wysłany: Pon 8:00, 15 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
równouprawnienie to przede wszystkim te same zarobki na tym samym stanowisku, ale to mit i bzdura każdy kto ma łeb na karku doskonale wie że tak nigdy nie będzie
pzdr
|
|
Powrót do góry |
|
|