Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
hub
Członek mafii postowej
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 22:52, 09 Sie 2005 Temat postu: O tym jak zniszczyłem sobie forum + przestroga |
|
|
Heh, właśnie zepsułem sobie forum Mam nadzieje, że odzyskanie bazy z ostatniego kopiowania pomoże mi w odzyskaniu...teoretycznie małych zasobów, ale dla mnie to dużo. Tym bardziej, że mało osób chce pisać na takim forum jak moje.
A więc...dawno, dawno temu, za górami, za lasami był sobie hub, który chciał przedobrzyć na swoim forum. Widząc szary nick przy napisie "Moderatorzy:" postanowił wprowadzić unikalną modernizację. Wszedł do panelu administracyjnego, kliknął na Zarządzaj w kategorii Użytkownicy. Wybrał nick 'hub' i..zmienił nazwę na: <font color="red">hub</font> zapisał...co z tego wyszło? Że nick przestał istnieć a wyświetlało się ' <font color="red& '. Przerażony chciał zmienić spowrotem swój nick, ale...jaki by nie wpisał wyskakiwał error: "Taki użytkownik nie istnieje" a pod spodem: "...i nigdy nie będzie istniał głupku. Po co się bawiłeś forum?! Masz kilka żyć, że tym tak gardzisz?! Powinno się Ciebie zamknąć w klatce! Po co zmieniałeś swój nick! Trzeba być prawdziwym idi**ą, żeby coś takiego zrobić! Forum to nie zabawka a Ty zachowujesz się jak rozwydrzony bachor!". Przeczytawszy te słowa zmienił hasło jednego z użytkowników (heh, a ciekawe co będzie jak temu użytkownikowi się przypomni moje forum - pomyślał) i ustawił go administratorem. Tak przynajmniej myślał, bo w rzeczywistości to ustawił temu użytkownikowi tylko range a nie uprawnienia. Wylogował się swoim nieistniejącym już nickiem i zalogował nowym użytkownikiem. Ale...zaraz GDZIE? JEST? PA?!?!?! Użytkownik okazał się zwykłym userem z rangą administrator. Hub natychmiast napisał do admina (po_lak) z prośbą o przywrócenie ostatniej kopii bazy danych.
C.D.N.
P.S. Niektóre teksty i cytaty zostały zasięgnięte z wyobraźni autora
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
grizzly3
Taki se gostek
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: 127.0.0.1 ;)
|
Wysłany: Śro 8:18, 10 Sie 2005 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
GoRo
Wymiatacz
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: 127.0.0.1 Płeć:
|
Wysłany: Śro 8:25, 10 Sie 2005 Temat postu: |
|
|
grizzly3 za takie posty to załapiesz ostrzeżenie.
A co do posta huba to dzięki za ostrzeżenie, niebęde nic kombinował.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sarah
Taki se gostek
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 8:26, 10 Sie 2005 Temat postu: |
|
|
madry polak po szkodzie
heh no to sie napracowales
|
|
Powrót do góry |
|
|
grizzly3
Taki se gostek
|
Wysłany: Śro 8:38, 10 Sie 2005 Temat postu: html |
|
|
Sorry
Śmieje się, bo sam miałem kłopot z html'em, kiedy chciałem zmienić kolor tytułu kategorii na moim forum. Na szczęście udało się wszystko cofnąć.
Starajcie się w parametrach htmla dawać apostrof zamiast cudzysłowiów - powinno być OK
Kod: | <span style='color:red'>text</span> |
zamiast
Kod: | <span style="color:red">text</span> |
Najlepiej byłoby wogóle zamknąć opcję dodawania html'a do tego typu pól, a dodać podobne opcje (kolory) do edycji poszczególnych forów i kategorii - administratorzy uniknęliby problemów z naprawianiem i odzyskiwaniem forów.
|
|
Powrót do góry |
|
|
kasilas
Lewa ręka mafii
Ostrzeżeń: 5/5 Skąd: www.gramy.gaa.pl/php/
|
Wysłany: Śro 11:17, 10 Sie 2005 Temat postu: |
|
|
Sarah napisał: | madry polak po szkodzie
heh no to sie napracowales | Polacy chyba zawsze mądzejsi sądopiero po szkodzie
|
|
Powrót do góry |
|
|
grizzly3
Taki se gostek
|
Wysłany: Śro 12:12, 10 Sie 2005 Temat postu: polak |
|
|
ciekawe, co po_lak na to powie...
|
|
Powrót do góry |
|
|
kasilas
Lewa ręka mafii
Ostrzeżeń: 5/5 Skąd: www.gramy.gaa.pl/php/
|
Wysłany: Śro 12:23, 10 Sie 2005 Temat postu: |
|
|
A po_lak nie polak
|
|
Powrót do góry |
|
|
hub
Członek mafii postowej
|
Wysłany: Śro 12:42, 10 Sie 2005 Temat postu: |
|
|
1. Napracowałem się? Bardzo fajnie mi się to pisało
2. Nie mam problemów z HTML'em, bo znam go doskonale tylko nie wiedziałem, że tak zareaguje forum na użycie kodu HTML w nazwie użytkownika.
3. Pierwsze słyszę o tych apostrofach... piszę strony internetowe od kilku grubych lat i nie wiedziałem, że zamiast cudzysłowiów używa sie apostrofów...
|
|
Powrót do góry |
|
|
grizzly3
Taki se gostek
|
Wysłany: Śro 13:18, 10 Sie 2005 Temat postu: |
|
|
hub napisał: |
2. Nie mam problemów z HTML'em, bo znam go doskonale tylko nie wiedziałem, że tak zareaguje forum na użycie kodu HTML w nazwie użytkownika.
|
Dlatego moim zdaniem nie powinno być takiej opcji - kod php powinien zamieniać znaczniki na zwykły tekst...
hub napisał: |
3. Pierwsze słyszę o tych apostrofach... piszę strony internetowe od kilku grubych lat i nie wiedziałem, że zamiast cudzysłowiów używa sie apostrofów...
|
Czasami na stronie używa się kilku języków (np. HTML + JavaScript). Kiedy jeden język generuje kod drugiego występuje problem z podawaniem parametrów i czasem wystarczy w jednym używać ' a w drugim ". Tak było w moim przypadku, kiedy chciałem nazwę kategorii wpisać na czerwono. Użyłem poniższego kodu i jest OK.
Kod: | <span style='color:red'>Jurata 2005</span> |
To samo z cudzysłowiem dało taki efekt:
Mogło zdarzyć się tak, że nick zapisywany jest w bazie jako np. "nick" i kiedy wpisałeć kod HTML, pierwszy " w tym kodzie zamknął nicka i zapisał taki dziwny ciąg znaków do bazy danych, a wtedy już wszystko mogło się posypać.
|
|
Powrót do góry |
|
|
hub
Członek mafii postowej
|
Wysłany: Śro 16:26, 10 Sie 2005 Temat postu: |
|
|
Najpierw zapytam...wiesz do czego służy funkcja span?
"font" służy do edycji tekstu, więc jakbyś użył tego kodu:
Kod: | <font color="red">Jurata 2005</font> |
...to działałby idealnie. Tylko jakbys potem edytował to forum to zamiast kolorku nazwa forum byłaby podobnie zmutowana jak mój nick jezeli utawisz ten kod w nazwie forum i pozniej nie bedziesz tego forum ruszal (czyli edytowal) to bedzie wsio ok.
|
|
Powrót do góry |
|
|
grizzly3
Taki se gostek
|
Wysłany: Czw 10:21, 11 Sie 2005 Temat postu: |
|
|
hub napisał: | Najpierw zapytam...wiesz do czego służy funkcja span? |
Owszem wiem - <span> to najlepszy sposób na wstawienie stylu do jakiegoś fragmentu tekstu. Znacznik <font> natomiast nie jest zalecany do ustalania wyglądu, a w xhtmlu nawet zabroniony...
P.S.
Też znam HTML'a
|
|
Powrót do góry |
|
|
Magdaaa
Amator postów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: TM
|
Wysłany: Czw 13:29, 11 Sie 2005 Temat postu: |
|
|
fajnie ze o tym napisales teraz przynajmniej wiem czego nie robic
|
|
Powrót do góry |
|
|
Norbas
Taki se gostek
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: Czw 14:26, 11 Sie 2005 Temat postu: |
|
|
Zeby ustrzec się od takiej sytuacji najlepiej zarejestrować się jako zwykły uzytkownik i mieć po prostu dwa konta administratora.
Mam pytanie: jak skopiować bazę danych, żeby w razie awarii lub innego nieszczęścia nie utracić bezpowrotnie całego forum?
|
|
Powrót do góry |
|
|
hub
Członek mafii postowej
|
Wysłany: Czw 15:35, 11 Sie 2005 Temat postu: |
|
|
Norbas napisał: | Zeby ustrzec się od takiej sytuacji najlepiej zarejestrować się jako zwykły uzytkownik i mieć po prostu dwa konta administratora.
Mam pytanie: jak skopiować bazę danych, żeby w razie awarii lub innego nieszczęścia nie utracić bezpowrotnie całego forum? |
Kopie wsyzstkich for są na bierząco robione przez admina, więc jakby Ci się coś stało z forum to możesz do niego napisać a on Ci przywróci dane z ostatniego kopiowania.
|
|
Powrót do góry |
|
|