Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
pwjb
Taki se gostek
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 21:53, 24 Sty 2008 Temat postu: pewne nazwy użytkownika blokują wyświetlanie postów |
|
|
jak np. ktoś sobie zmieni nazwę lub zarejestruje się pod nazwą krótszą niż 3 znaki to po wybraniu pokaż wszystkie posty wyskoczy że nie znaleziono
pytanie, jak zablokować możliwość tworzenia nazw krótszych niż 3 znaki oraz jak zablokować używanie pewnych znaków jak np * (gwiazdka) ?
przecież gwiazdka służy do oznaczania dowolnego ciągu znaków, a jak ktoś zmieni sobie nazwę na ******* , to co wtedy ?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Pokuś
Prawa ręka mafii
Wysłany: Pią 11:39, 25 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
Moim zdaniem trzeba czujności administratora przy takich użytkownikach. Umieść odpowiedni punkt w regulaminie: "nie wolno kreować nazw typu :..." i zmieniaj nazwę osobom z gwiazdkami.
W konfiguracji możesz ustawić też, że tylko admin może dokonywać zmian nazw.
Bezpośredniego sposobu na zabronienie krótkich nazw, albo gwiazdek nie ma!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Agulka 75
Amator postów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 20:57, 25 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
A ja dodam coś jeszcze , choć nie wiem czy dobrze radzę , bo w temacie obsługi forum jestem jeszcze nieco zielona .
W panelu administracyjnym w dziale UŻYTKOWNICY jest opcja ZABROŃ NAZWY i z tego co ja zrozumiałam to chyba tam możesz wpisać nazwy jakich nie wolno będzie używać użytkownikom.
|
|
Powrót do góry |
|
|
kssawery
Maniak postów
Wysłany: Pią 21:14, 25 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
Agulka 75 napisał: | A ja dodam coś jeszcze , choć nie wiem czy dobrze radzę , bo w temacie obsługi forum jestem jeszcze nieco zielona .
W panelu administracyjnym w dziale UŻYTKOWNICY jest opcja ZABROŃ NAZWY i z tego co ja zrozumiałam to chyba tam możesz wpisać nazwy jakich nie wolno będzie używać użytkownikom. |
Musisz tylko uważać ponieważ znak * forum "widzi" jako znak zastępujący dowolny ciąg znaków.
Jeśli wpiszesz jako zabronioną nazwę jedną lub kilka gwiazdek to praktycznie zabronisz wszelkie możliwe nazwy użytkowników. Aby zabronić używania w nickach innych, musisz wpisać dany symbol wraz z gwiazdkami np
jeśli zakazanym symbolem ma być znak = to w zakazanych nazwach musisz dokonać trzech wpisów:
1. =* (zabroni nicków zaczynających się od =)
2. *= (zabroni nicków kończących się na=)
3. *=* (zabroni nicków zawierających =)
Wiem, że problemy o których mówił pwjb, sprawiają nicki zawierające znak apostrof `. Najlepiej zabronić takich nazw.
pwjb pisze też że problem pojawia sie gdy ktoś zmieni nazwę (nick?). Jeśli chodzi o nick to wystarczy w PA wyłączyć możliwość zmiany nicka przez użytkownika.
|
|
Powrót do góry |
|
|